top of page
Zoeken

Hoe proactieve zorgplanning het verschil maakt voor de patiënt

Christiaan Vermaas

Ik was recent dagvoorzitter bij het symposium proactieve zorgplanning in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

 

Proactieve zorgplanning oftewel het tijdig herkennen en bespreekbaar maken van het levenseinde helpt patiënten en naasten om over hun wensen rondom deze laatste fase na te denken.

 

Met proactieve zorgplanning krijg je als patiënt de kans om actief deel te nemen aan beslissingen over jouw eigen zorg.

 

Het is een belangrijk onderwerp dat nog onderbelicht is in onze gezondheidszorg.

Hoe kunnen we dit onderwerp nu makkelijker bespreekbaar maken in de spreekkamer en de samenwerking tussen de eerste en tweede lijn verbeteren?

 

In de paneldiscussie kwam naar voren dat het idee dat proactieve zorgplanning veel tijd kost een hardnekkige en des te meer foute aanname is. Een proactief zorggesprek vroeg in het ziekteproces kan later onnodige opnames en zorgkosten terugdringen.

 

Gelukkig zijn er genoeg initiatieven om dit proces te verbeteren. In het Albert Schweitzer is er een gezamenlijk portaal geïntegreerd in het elektronisch patiëntendossier waar elke zorgverlener die betrokken is bij de zorg van een patiënt, inclusief de patiënt zelf, zijn wensen kan invullen.

 

Toch heerst er nog een zekere angst om met patiënten en naasten te spreken over de laatste levensfase. Er wordt wel gesproken over bijvoorbeeld wel of niet reanimeren, maar ook nog te weinig en/of te laat.

 

Bovendien is proactieve zorgplanning meer dan alleen het bespreken van behandelbeperkingen, zoals wel/geen ziekenhuisopname, plaats van zorg en sterven of wettelijke vertegenwoordiging bij acute achteruitgang waarbij je zelf niet meer in staat bent om te beslissen.

 

Hoe kunnen wij als zorgverlener nu dit gesprek makkelijker openen?

 

Begin deze week eens met jezelf de ‘surprise question’ te stellen. ‘Zou het mij verbazen als deze patiënt over een jaar niet meer leeft?’

 

Is het antwoord nee, denk dan eens na over een Proactief zorgplanningsgesprek.

 

 

Ben jij al actief bezig met proactieve zorgplanning?



Dagvoorzitter in het Albert Schweitzer Ziekenhuis
Dagvoorzitter bij het congres over proactieve zorgplanning in het Albert Schweitzer Ziekenhuis

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page